Bruine of gewone grootoorvleermuis

Gewone grootoorvleermuis (© Dennis Heintz)
Gewone grootoorvleermuis (© Dennis Heintz)

Bruine of gewone grootoorvleermuis (Plecotus auritus)

Ecologie

Zijn naam zegt het al: de Bruine of gewone grootoorvleermuis is herkenbaar aan zijn grote oren. De oren kunnen 3 tot 4 cm lang zijn en zijn ruim half zo lang als het lichaam. De Gewone grootoorvleermuis is een middelgrote vleermuis met zeer brede en relatief lange vleugels met een spanwijdte van 24 tot 28,5 cm. Het gewicht ligt tussen de 4,5 en 12 gram.
De Gewone grootoorvleermuis wordt ook wel de Bruine grootoorvleermuis genoemd: de rugvacht is geelbruin tot bruin en de buikvacht is grijs- tot geelwit. Buik en rug hebben een donkerbruine ondervacht. De kleur van de snuit is variabel, van roze tot bruin getint. Grootoorvleermuizen hebben vrij grote ogen. De wratjes boven de ogen zijn bij de Gewone grootoorvleermuis goed zichtbaar. In winterslaap vouwen Grootoorvleermuizen hun oren onder hun vleugels en blijft van het oor alleen het oorklepje (tragus) zichtbaar. De tragus is bijna half zo lang als het oor en is bij de Gewone grootoorvleermuis egaal roze/bruin van kleur.
De Gewone grootoorvleermuis kan gemakkelijk verward worden met de Grijze grootoorvleermuis. Op de pagina over de Grijze grootoorvleermuis wordt het verschil verder uitgelegd.

Meer weten over de Bruine of gewone grootoorvleermuis? klik dan hier.

Wij zetten ons in voor het welzijn van vleermuizen.